spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Jagodlin wonny

Olejek Kanangowy (Ylang-Ylang): pozyskiwany jest z kwiatów jagodlina wonnego (Cananga odorata). Olejek jest substancją zapachową stosowaną jako składnik kompozycji zapachowych kosmetyków (żele pod prysznic, płyny oraz olejki do kąpieli, balsamy do ciała, mydła, szampony, odżywki do włosów), detergentów do prania (płyny do płukania tkanin). Posiada również zastosowanie w aromaterapii (olejek do masażu). Olejek zawiera alfa pinen, linalol, geraniol, sekswiterpeny, kwasy (m.in. heksanowy, heptanowy, benzoesowy), fenole (eugenol i izoeugenol). Może powodować hiperpigmentacje skóry twarzy.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: Cananga Odorata Flower Oil, Anona oil, Cananga odorata hook absolute, Cananga, Thomas Oil, Cananga odorata oil, Ylang Ylang absolute.

Substancja testowa: Olejek Ylang-Ylang; Jagodlin wonny 2% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. Y-001)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 27 January 2017.

uczulacze od A do Z