spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Styraks

Styraks (styrax, storax) to naturalna żywica balsamiczna pozyskiwana z drzewa ambrowca wschodniego (Liquidambar orientalis Mill.) rosnącego w Turcji i na Cyprze lub ambrowca balsamicznego (Liquidambar styraciflua L., syn. ambrowiec amerykański, styrakowiec amerykański) - drzewa pochodzącego z Ameryki Północnej i Środkowej, które obecnie jest uprawiane w wielu krajach świata. Oczyszczony styraks zawiera styrazynę (ester cynamylowy kwasu cynamonowego; storesin; 33-50%), kwas cynamonowy (5-15%), cynamonian cynamylowy (5-15%), cynamonian fenylopropylowy (około 10%) a w mniejszych ilościach cynamonian etylu, (cynamonian benzylu, styren oraz ślady waniliny. W niektórych odmianach styraksu obecny jest także kwas benzoesowy. Styraks, zwłaszcza przy spalaniu, charakteryzuje się balsamiczną wonią wanilii i lilii, stąd wykorzystywany jest jako kadzidło.

INCI*:

  • LIQUIDAMBAR ORIENTALIS BALSAM EXTRACT
  • LIQUIDAMBAR ORIENTALIS BALSAM OIL
  • LIQUIDAMBAR ORIENTALIS RESIN EXTRACT
  • LIQUIDAMBAR STYRACIFLUA BALSAM EXTRACT
  • LIQUIDAMBAR STYRACIFLUA OIL
  • STYRAX BENZOIN GUM
  • STYRAX BENZOIN GUM EXTRACT
  • STYRAX BENZOIN RESIN EXTRACT
  • STYRAX BENZOIN RESIN OIL
  • STYRAX JAPONICUS BRANCH/FRUIT/LEAF EXTRACT
  • STYRAX TONKINENSIS RESIN EXTRACT
  • STYRAX TONKINENSIS RESIN OIL

*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków. Informacje o składzie podawane są na opakowaniach kosmetyków według nomenklatury INCI.

Styraks w kosmetykach: Ze względu na przyjemny zapach, styraks jest używany w produkcji perfum, a ponadto jako stabilizator i utrwalacz zapachów w kosmetykach.

Styraks w innych produktach: Styraks ma zastosowanie w leczeniu świerzbu i innych chorób pasożytniczych skóry, przypisuje się mu działanie bakteriobójcze, jest również używany do inhalacji jako środek wykrztuśny w infekcjach górnych dróg oddechowych. Styraks amerykański jest także wykorzystywany jako surowiec smakowy w produkcji gumy do żucia.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: styraks; styrax; storax; ambrowiec wschodni; Liquidambar orientalis; ambrowiec balsamiczny; ambrowiec amerykański; styrakowiec amerykański; Liquidambar styraciflua; Storax; Sweet oriental gum; Storax, balsam; Asiatic styrax; Gum styrax honduras; Gum styrax Honduras white; Styrax American; Styrax, clarified; Styrax gum; Styrax oleoresin; Styrax resin; Styrax resinoid; styrax balsam; liquidambar; styrox; Styrax extract; Storax extract; Liquidamber spp. resinoid; Storax resinoid; Storax resin; Liquidambar Orientalis Balsam Extract; Liquidambar Orientalis Balsam Oil; Liquidambar Orientalis Resin Extract; Liquidambar Styraciflua Balsam Extract; Liquidambar Styraciflua Oil; Styrax Benzoin Gum; Styrax Benzoin Gum Extract; Styrax Benzoin Resin Extract; Styrax Benzoin Resin Oil; Styrax Japonicus Branch/Fruit/Leaf Extract; Styrax Tonkinensis Resin Extract; Styrax Tonkinensis Resin Oil; benzoina; żywica benzoesowa.

Substancja testowa: Styraks 2% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. S-008)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 3 October 2017.

uczulacze od A do Z