spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Alkohol lanoliny

Alkohol lanoliny to mieszanina alkoholi alifatycznych, steroidowych i triterpenoidowych występująca w wydzielinie gruczołów potowych i łojowych owiec. Jako surowiec pozyskiwana jest podczas oczyszczania wełny. Alkohole lanoliny stosowane są jako podłoża w licznych lekach zewnętrznych i kosmetykach.

INCI*: Lanolin alcohol
*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków. Informacje o składzie podawane są na opakowaniach kosmetyków według nomenklatury INCI.

Częstość uczulenia: 1,3-2,5% chorych zakwalifikowanych do testów płatkowych. Patrz też Amerchol® L-101

Synonimy oraz nazwy w innych językach: Lanolin alcohol; Wool alcohol; Adeps lanae; Hydroxylated Lanoline; Acetylated Lanolin alcohol; Golden Dawn; Sparklelan; Isopropyl lanolate; Alkoholes lanae; Hychol; Woolwax ester; Alcoholes lanae; Lanae alcohols; Wool fat; Lanumr; Lanolin; Wool grease; Clearlin; Lanolin alcohol; Wool wax; Glossylan; Nodorian.

Substancja testowa: Alkohol lanoliny 30% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. W-001)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 8 April 2017.

uczulacze od A do Z