spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Alkohol cynamonowy

Alkohol cynamonowy to substancja zapachowa oraz smakowa dodawana do perfumowanych produktów kosmetycznych, produktów spożywczych oraz produktów chemii gospodarczej. Może powodować hiperpigmentację twarzy.

Alkohol cynamonowy na wykazie składników kosmetyków występuje pod nazwą INCI*: CINNAMYL ALCOHOL.

*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: 3-Phenyl-2-propen-1-ol, Phenylallyl alcohol, Cinnamic Alcohol, Styrone, Gamma-Phenylallyl Alcohol, Styrylcarbinol, Phenyl-2-propenol, Cinnamyl alcohol.

Substancja testowa: Alkohol cynamonowy 2% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. C-013)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 13 December 2016.

uczulacze od A do Z