spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Aldehyd cynamonowy

Aldehyd cynamonowy to powszechnie stosowana substancja zapachowa oraz smakowa. Może występować w produktach spożywczych (np. słodycze, ciasta, napoje bezalkoholowe, gumy do żucia itp.), produktach chemii gospodarczej (np. detergenty, płyny do płukania tkanin, odświeżacze powietrza, świeczki zapachowe) produktach kosmetycznych (np. balsamy, kremy, mydła, emulsje, żele pod prysznic, płyny do kąpieli, pasty do zębów, płyny do płukania ust, nici dentystyczne itp.). Może stanowić również składnik środków grzybobójczych, owadobójczych oraz odstraszających zwierzęta. Obecny jest także w balsamie peruwiańskim i balsamie Tolu, hiacyntach, przyprawach (cynamon), olejku cejlońskim. Naturalny olejek cynamonowy (INCI: Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Oil) pozyskiwany z kory cynamonowca zawiera ok. 55% aldehydu cynamonowego. Aldehyd cynamonowy może powodować depigmentacje (odbarwienie) skóry.

INCI*: CINNAMAL
*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: 2-Propenal-3-phenyl, 3-phenylacryaldehyde, Cassia aldehyde, 3-Phenyl-2-propenal, 3-Phenyl-2-propen-1-al, Cinnamyl aldehyde, 3-phenylpropenal, Benzylideneacetaldehyde, Phenylacrolein, 3-phenylacrolein, Cinnamic aldehyde, Phenyl-2-propenal, 3-phenyl-2-propenaldehyde, Cinnamal, Zimtaldehyde light, Zimtaldehyde.

Substancja testowa: Aldehyd cynamonowy 1% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. C-014)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 27 January 2017.

uczulacze od A do Z