spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Linalol

Linalol stanowi jedną z najczęściej stosowanych w przemyśle substancji zapachowych. Może występować w perfumach, kosmetykach oraz produktach chemii gospodarczej. Linalol jest nienasyconym alkoholem należącym do grupy terpenów, obecnych w roślinach kwiatowych i przyprawowych. W warunkach otoczenia a także na skórze linalol ulega samoistnej degradacji, której produktem są wodoronadtlenki linalolu, które są główną przyczyną uczuleń u ludzi. Dlatego aktualnie testy wykonuje się z wodoronadtlenkami linalolu, co znacząco poprawia wykrywalność alergii na linalol.

Linalol w kosmetykach

Linalol jest bardzo powszechnie stosowanym składnikiem zapachowym. Zawierają go liczne perfumy, dezodoranty, szampony, żele pod prysznic, płyny do kąpieli, kosmetyki do pielęgnacji ciała, środki czystości, proszki i płyny do prania i płukania tkanin oraz inne produkty.

INCI*: LINALOOL
*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków. W takiej postaci nazwa substancji występuje w opisie składu kosmetyku.

Linalol w olejkach eterycznych: kosmetyki określane jako "naturalne", "organiczne" oraz "ekologiczne" często zawierają olejki eteryczna. Linalol jest podstawowym składnikiem wielu popularnych olejków eterycznych:

  • olejek lawendy (INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil) może zawierać 27-42% linalolu
  • olejek bergamotowy (INCI: Citrus Bergamia (Bergamot) Oil) może zawierać do 9% linalolu
  • olejek cytrynowy (INCI: Citrus limonum oil) może zawierać 0,1-18,2% linalolu
  • olejek grejpfrutowy biały (INCI: Citrus grandis (Grapefruit) Peel Oil) może zawierać 0,7-1,1% linalolu
  • olejek szałwii (INCI: Salvia Officinalis Oil) może zawierać do 1% linalolu
  • olejek mandarynki (INCI: Citrus Nobilis Peel Oil) może zawierać do 0,9% linalolu
  • olejek pomarańczowy (INCI: Citrus Sinensis Dulcis (Orange) Peel Oil) może zawierać do 0,8% linalolu
  • olejek drzewa różanego (INCI: Aniba Rosaeodora Wood Oil)
  • olejek jaśminu (INCI: Jasminum Officinale Oil)
  • olejek kanangowy, jagodlinowy (INCI: Cananga Odorata Oil)

Synonimy oraz nazwy w innych językach: Linalool; Hydroperoxides of Linalool; α-linalool; linalyl alcohol; linaloyl oxide; p-linalool; allo-ocimenol; 3,7-dimethyl-1,6-octadien-3-ol; CAS# 78-70-6; CAS# 126-91-0; CAS# 126-90-9.

Częstość alergii na linalol:

  • 2,9% hiszpańskich chorych zakwalifikowanych do rutynowych testów płatkowych (0,5% waz.)[1]
  • 4,9% hiszpańskich chorych zakwalifikowanych do rutynowych testów płatkowych (1% waz.)[1]
  • 9,8% polskich chorych zakwalifikowanych do rutynowych testów płatkowych (1% waz.)[2]

Substancje testowe:

  • Wodoronadtlenki linalolu 1% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. H-031A)
  • Wodoronadtlenki linalolu 0,5% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. H-031B)

Autor opisu: Profesor dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

uczulacze od A do Z

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 16 September 2019.

sprawdz

 

polecamy