spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Piżmo ketonowe

Piżmo ketonowe stosowane jest jako syntetyczny zamiennik piżma naturalnego. Wykorzystywane jest głównie jako substancja zapachowa oraz utrwalacz zapachów w perfumach i produktach kosmetycznych.

Piżmo ketonowe na wykazie składników kosmetyków występuje pod nazwą INCI*: MUSK KETONE.

*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: 4-tert-butyl-2,6-dimethyl-3,5-dinitroacetophenone; 1-[4-(1,1-dimethylethyl)-2,6-dimethyl-3,5-dinitrophenyl]ethanone; 2,6-Dimethyl-3,5-dinitro-4-t-butylacetophenone; MUSK KETONE.

Substancja testowa: Piżmo ketonowe 1% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. M-018)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 27 January 2017.

uczulacze od A do Z