spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Nadtlenek benzoilu

Nadtlenek benzoilu (Benzoyl peroxide) jest środkiem utwardzającym i sieciującym powszechnie stosowanym w procesie polimeryzacji, głównie w utwardzaniu nienasyconych żywic poliestrowych, produkcji polistyrenu, żywic i podobnych polimerów styrenowych, a także innych żywic. Stosowany przy wytłaczaniu podłóg winylowych, może występować w farbach drukarskich, szybkoschnących farbach do drukowania na powierzchni tworzyw sztucznych, oraz jako utrwalacz w mikroskopii świetlnej, oraz przy obróbce tkanin (wiskoza, jedwab, bawełna itd.). Jest odczynnikiem w syntezie organicznej oraz katalizatorem reakcji rodnikowych. W przeszłości używany był do wybielania papieru i tkanin.

Nadtlenek benzoilu w produktach spożywczych: Dzięki uwalnianiu reaktywnego tlenu, nadtlenek benzoilu wykazuje właściwości wybielające, co wykorzystywane jest przy bieleniu mąki, pieczywa, olejów jadalnych i innych produktów spożywczych. Jako dodatek spożywczy nadtlenek benzoilu oznaczany jest numerem E928. Maksymalne dopuszczalne spożycie dobowe wynosi 40 mg/kg masy ciała.

Nadtlenek benzoilu w lekach zewnętrznych: W medycynie nadtlenek benzoilu stosowany jest w zewnętrznych lekach na trądzik wydawanych bez recepty lub z przepisu lekarza, a także jako środek antyseptyczny w znieczuleniu miejscowym, w leczeniu oparzeń i wrzodów, jak również w stomatologii.

Występowanie: Następujące leki dostępne w Polsce zawierają nadtlenek benzoilu:

  • emulsje na skórę: Lubexyl™
  • kremy: Brevoxyl™
  • żele na skórę: Akneroxid 5™, Benzacne™, Benzapur; Duac Once Daily Gel (preparat złożony z klindamycyną), Epiduo (preparat złożony z adapalenem)
  • płyny na skórę: Akneroxid L™

Nadtlenek benzoilu w kosmetykach: nadtlenek benzoilu stosowany jest środkach rozjaśniających włosy, preparatach do wybielania zębów.

INCI*: BENZOYL PEROXIDE
*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków.

Nadtlenek benzoilu jako przyczyna alergii: Może powodować alergiczny wyprysk kontaktowy, odbarwienia włosów, a także pozapalne przebarwienia i odbarwienia skóry. Może powodować wyprysk powietrznopochodny.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: Benzoyl peroxide; Benzoylis peroxidum;Lubexyl; Brevoxyl; Akneroxid 5; Akneroxid L; Benzacne; Benzapur; Duac Once Daily Gel; Epiduo; 2,3,6-TBA, Benzac, Epiclear, Norox, Quinolor compound, Acetoxyl, BPO, E928; Fostex, Nericur, Sanoxit, Acnegel, Cadet, Garox, Oxy-5, 10, -lite, Superox, Aztec bpo, Cadox bs, Lucidol, Oxy wash, Topex, Benzaknew, Dry and clear, Loroxide, PanOxyl, Theraderm, BZF-60, Dibenzoyl peroxide, Luperco, Peroxide, TCBA, Benzoyl, Diphenylglyoxal peroxide, Luperox fl, Persa-gel, Tribac, Benzoperoxide, Debroxide, Novadelox, Persadox, Vanoxide, Benzagel 10, Desanden, Nayper B and BO, Peroxydex, Xerac BP 5, 10.

Substancja testowa: Nadtlenek benzoilu 1% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. B-007)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 27 January 2017.

uczulacze od A do Z