spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Alkohol amylocynanonowy

Alkohol amylocynanonowy to substancja zapachowa stosowana jako składnik kompozycji zapachowych w produktach kosmetycznych oraz produktach chemii gospodarczej (detergenty, środki czystości). Może powodować hiperpigmentację twarzy.

Alkohol amylocynanonowy na wykazie składników kosmetyków występuje pod nazwą INCI*: AMYL CINNAMYL ALCOHOL.

*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: 1-heptanol,2-(phenylmethylene), Alpha-amylcinnamic alcohol, 2-amyl-3-phenyl-2-propen-l-ol, Alpha-amylcinnamyl alcohol, 2-(phenylmethylene)-l-Heptanol, Alpha pentyl cinnamyl alcohol, 2-benzylideneheptan-1-ol, Amylcinnamic alcohol, 2-benzyliidene-1-heptanol, Amylcinnamyl alcohol.

Substancja testowa: Alkohol amylocynanonowy 5% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. A-036)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 27 January 2017.

uczulacze od A do Z