spis treści serwisu strona startowa Kontakt

Aldehyd heksylocynamonowy

Aldehyd heksylocynamonowy to substancja zapachowa naturalnie występująca w olejku rumiankowym. Może być stosowana jako składnik kompozycji zapachowych perfum, produktów kosmetycznych (np. w antyperspirantach, płynach do kąpieli, szamponach, mydłach), oraz produktów chemii gospodarczej (np. w płynach zmiękczających do tkanin, płynach czyszczących, wybielaczach, detergentach).

Aldehyd heksylocynamonowy na wykazie składników kosmetyków występuje pod nazwą INCI*: HEXYL CINNAMIC ALDEHYDE.

*INCI: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - ujednolicone, międzynarodowe nazwy składników kosmetyków.

Synonimy oraz nazwy w innych językach: Hexyl cinnamaldehyde; Hexyl cinnamal; Hexyl Cinnamic Aldehyde; 3,7-dimethyl-6-Octen-1-ol; dL-Citronellol; Cephrol; Rhodinol; Levo-citronellol; Cephrol; Beta-citronellol; 2,6-Dimethyl-2-octen-8-ol; Rodinol.

Substancja testowa: Aldehyd heksylocynamonowy 10% waz. (Chemotechnique Diagnostics, nr kat. H-025)

Autor opisu: Prof. UJ dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog

Śledź nas na Facebooku:

facebook

Jak do nas dojechać:

dojazd

Uwaga! Ten serwis nie zastępuje porady lekarskiej, korzystasz z niego wyłącznie na własną odpowiedzialność. Autor dołożył wszelkich starań, aby informacje zawarte na tej stronie były rzetelne i aktualne, jednak wyklucza odpowiedzialność za ewentualne szkody wynikające z ewentualnych błędów. Każda istotna informacja powinna być weryfikowana w innych niezależnych źródłach fachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor niniejszego dzieła udziela osobom fizycznym zgody na nieodpłatne korzystanie z niego wyłącznie w celach niekomercyjnych. Wszelkie inne zastosowania wymagają pisemnej zgody autora. Kopiowanie zabronione!
© Radosław Śpiewak All rights reserved. Document created: 30 July 2006, updated: 27 January 2017.

uczulacze od A do Z